Μασάζ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΣΑΖ

Με τον όρο μασάζ ή μάλαξη εννοούμε ένα σύνολο χειρισμών που βασίζονται στις αρχές της ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας και εφαρμόζονται με τα χέρια στους μαλακούς ιστούς τους ανθρώπινου σώματος.

Η ελληνική λέξη μάλαξη προέρχεται από το ρήμα «μασσείν» που σημαίνει μαλάσσω (ζυμώνω). Πολλές αρχαίες γλώσσες έχουν παρόμοιες λέξεις (εβραϊκό «mashesh», σανσκριτικό «makeh» κα.) γεγονός που υποδηλώνει και την ευρύτατη χρήση της.

Το μασάζ αποτελεί ίσως το αρχαιότερο και πλέον χρησιμοποιημένο μέσο για την ανακούφιση από τον πόνο. Το άγγιγμα και η εντριβή σε περιοχές πόνου χρησιμοποιούνται σε κάθε οικογένεια του ζωικού βασιλείου. Ακόμα και τα μικρά παιδιά ακουμπούν ενστικτωδώς τα πονεμένα σημεία του σώματος τους για να ανακουφιστούν.

Αρχαίοι λαοί όπως οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ινδοί και οι Έλληνες εφάρμοσαν και έφτασαν το μασάζ σε πολύ ψηλά επίπεδα. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα το συνδύασαν με τη γυμναστική και τη χρήση βοτάνων σαν τη βασική προληπτική και θεραπευτική ιατρική μέθοδο.

Η αίσθηση του αγγίγματος μέσα από την τέχνη του μασάζ είναι ότι πιο αγνό υπάρχει στον κόσμο και κατά τη γνώμη μου αποτελεί τον χαμένο “συνδετικό κρίκο” που συνδέει τον ενήλικα άνθρωπο με τα σχεδόν ξεχασμένα παιδικά του χρόνια. Το άγγιγμα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έτσι όπως είναι χαραγμένο στις μνήμες μας, ξαναέρχεται στην επιφάνεια της συνείδησης μας. Αναφερόμαστε στο άγγιγμα της φροντίδας, της θαλπωρής, της ασφάλειας, της συμπόνιας, της στοργής και γιατί όχι και της αγάπης.

Ουσιαστικά το μασάζ αποτελεί μια αρχαία θεραπευτική τεχνική προσέγγιση η οποία μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει και τον επιδέξιο χειρισμό των μαλακών ιστών του σώματος (μύες, δέρμα, τένοντες, περιτονίες κλπ). Ο χειρισμός αυτός πραγματοποιείται από τον ειδικό θεραπευτή μάλαξης, ο οποίος κάνει επιδέξια χρήση των διάφορων “εργαλείων” που του προσφέρει το ίδιο του το σώμα (τα χέρια του, τα δάχτυλα του, τις παλάμες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα, ακόμα και τα πόδια του).

“Μασάζ είναι λοιπόν, ο συνδυασμός των ελεγχόμενων χειρισμών, των απαλών κτύπων και πιέσεων των διάφορων μυϊκών ομάδων του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος επιφέρει στον δέκτη ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, καθώς και μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.”

Επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα πιο ολοκληρωμένα απ’ όσο ίσως νομίζουμε μέχρι πρόσφατα. Πέρα από την γενική ευχάριστη αίσθηση της χαλάρωσης και ανακούφισης που προσφέρει, έχει αποδειχθεί πως επιδρά ακόμα πιο βαθιά και επηρεάζει θετικά ακόμα και την ίδια την λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων (ακόμα και σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με νέες μελέτες).

Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εντριβή των μαλακών ιστών του σώματος μας, οι επιδράσεις του στην υγεία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματός μας, ενισχύει τους αμυντικούς μας μηχανισμούς και επιπλέον βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών που αποτελούν τη φυσική προστασία του σώματος μας ενάντια στο πόνο.

ΕΙΔΗ ΜΑΣΑΖ

Ολιστικό Μασάζ

Το ολιστικό μασάζ είναι ένας σύγχρονος συνδυασμός κινήσεων και τεχνικών που βοηθάνε στο άμεσο ξεμπλοκάρισμα του σώματος και την απελευθέρωση από τους χρόνιους πόνους. Με ειδική τεχνική χαλαρώνει την μυϊκή ένταση , αναζωογονεί το σώμα και δρα ευεργετικά στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για προβλήματα μυοσκελετικού, νευρικού, ενδοκρινικού, νευρικού, πεπτικού , λεμφικού και ανοσοποιητικού συστήματος .

Πολύ ωφέλιμο σε άτομα που για οποιονδήποτε λόγο καταπονούν το σώμα τους όπως για παράδειγμα είναι οι αθλητές, οι χειρωνάκτες και οι μουσικοί. Επίσης μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθάει ακόμα και στην κατάθλιψη. Και αυτή η μέθοδος προσεγγίζει μέσω της μάλαξης το άτομο σαν ολότητα αποτελούμενη από σώμα ψυχή και πνεύμα.

Τελικός στόχος είναι να μπορέσει να ενεργοποιήσει τους ρυθμούς αυτοθεραπείας του ίδιου του οργανισμού. Αυτό που άμεσα επηρεάζεται είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα και εξαιτίας αυτής της διεργασίας μπορούμε να βελτιώσουμε πάσης φύσεως κινητικές και μυικές δυσλειτουργίες ενώ έχουμε βελτίωση της λέμφου , του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να φτάσει στο σημείο να εξαφανίσει πονοκεφάλους, ημικρανίες, μυικούς πόνους και επειδή είναι ολιστική προσέγγιση μειώνει αποτελεσματικά το ψυχικό Stress και την πίεση των νεύρων με τελικό αποτέλεσμα την γενική ευεξία την βαθιά χαλάρωση και την ολιστική ανανέωση ενέργειας και σώματος.

Αθλητικό Μασάζ

Το αθλητικό μασάζ βοηθά στο να διατηρούνται οι μυς σε καλή κατάσταση ελαστικότητας και θρεπτικότητας. Σε περιόδους έντονης προπόνησης το σώμα του αθλητή δεν προλαβαίνει να συνέλθει τελείως και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής του, δηλαδή υπερκόπωση. Το αθλητικό μασάζ μειώνει την μυϊκή δυσφορία, μειώνει τον πόνο που προκαλεί το γαλακτικό οξύ, προωθεί την τοπική και γενική χαλάρωση των μυών μετά την άσκηση.

Γενικά, είναι η πιο κατάλληλη τεχνική για την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, βοηθάει στο να διατηρούνται οι ιστοί σε καλή κατάσταση, διότι κινητοποιεί όλους τους ιστούς που εμπλέκονται στην κίνηση, επιταχύνει την επούλωση, ενισχύει την ελαστικότητα και βελτιώνει το εύρος κίνησης.

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μας σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά όργανα, τους λεμφαδένες και τα λεμφαγγεία. Φανταστείτε το σαν ένα σύστημα παράλληλο με αυτό του αίματος, μέσα στο οποίο κυκλοφορεί η λέμφος, που «φιλτράρει» το πλάσμα του αίματός μας. Σκοπός του λεμφικού μασάζ είναι η ενεργοποίηση της λέμφου με αργές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία της, κάτι που τελικά ωφελεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρευτεί παίρνουν τον δρόμο προς την αποτοξίνωση και παράλληλα μειώνεται η κατακράτηση υγρών. Τέλος, θεωρείται ότι βελτιώνει την όψη του δέρματος που προκαλεί η κυτταρίτιδα, αν και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η τελευταία είναι πιο περίπλοκο φαινόμενο.

Σουηδικό μασάζ

Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή είδη μασάζ, ιδιαίτερα για τους «πρωτάρηδες», αφού είναι πολύ χαλαρωτικό. Οι κινήσεις του μασέρ είναι απαλές, συνήθως κυκλικές θωπείες, ζυμώματα και τριβές, και εστιάζουν στα επιφανειακά στρώματα των μυών με λάδι ή λοσιόν. Ονομάστηκε έτσι χάρη στον Σουηδό εμπνευστή του, τον Henrik Ling, που συνδύασε δυτικές με ανατολίτικες τεχνικές, οι οποίες βελτιώνουν την λειτουργία του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ προτείνεται κατά κύριο λόγο σε όσους πάσχουν από μυϊκά προβλήματα.

Ταϊλανδέζικο μασάζ

Πρόκειται για τεχνική με πανάρχαιες ρίζες, που συνδυάζει κινεζικές και ινδικές θεραπευτικές μεθόδους, όπως yoga, acupressure και ρεφλεξολογία. Η συνεδρία πραγματοποιείται συνήθως σε δάπεδο, με άνετη ένδυση του θεραπευόμενου, και δεν χρησιμοποιείται λάδι. Το μασάζ ακολουθεί τις γραμμές Sen του σώματος – αντίστοιχες των μεσημβρινών, που καθορίζουν τα ενεργειακά κανάλια του οργανισμού, και με σταθερό ρυθμό ασκείται πίεση αλλά και τέντωμα διάφορων μερών του σώματος. Ο μασέρ χρησιμοποιεί και τα χέρια και τα πόδια του, ενώ έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος, το νευρικό και αναπνευστικό σύστημα, οι μύες, και καταπολεμούνται προβλήματα όπως οι πονοκέφαλοι και η αϋπνία.

Μασάζ με αρωματοθεραπεία

Μία από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση σωματικών ενοχλήσεων και συναισθηματικών φορτίσεων είναι το μασάζ.

Όσοι υποφέρουν από άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές, ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσουν αυτόν τον τύπο μασάζ, ο οποίος συνδυάζει τις μαλάξεις με την χρήση φυτικών αρωματικών ελαίων. Τα αιθέρια έλαια επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου: Για παράδειγμα η λεβάντα είναι ιδανική για περιπτώσεις που χρειάζονται χαλάρωση και ηρεμία.

Διάφορες τεχνικές μάλαξης σε συνδυασμό με την ευεργετική επίδραση των αιθέριων ελαίων καθιστούν το μασάζ αρωματοθεραπείας ιδανικό για:

την ανακούφιση πόνων, την χαλάρωση των κουρασμένων και τεντωμένων μυών, την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την ανακούφιση των επώδυνων περιόδων, την απομάκρυνση των τοξινών, την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την βελτίωση της υφής του δέρματος, την ανακούφιση πεπτικών και εντερικών προβλημάτων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον έλεγχο του άγχους, την τόνωση του νευρικού συστήματος, την καταπολέμηση αρνητικών συναισθημάτων και την σωματική και πνευματική αναζωογόνηση.

Μασάζ με ζεστές πέτρες

Οι Θερμαινόμενες, ομαλές πέτρες τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να ζεσταθεί και να χαλαρώσει τους σφιγμένους μυς και τα ενεργειακά κέντρα ισορροπίας στο σώμα. Το μασάζ αυτό είναι καλό για τους ανθρώπους που έχουν ένταση των μυών, και προτιμούν ένα ελαφρύ μασάζ.

Βαθύ μασάζ ιστού

Το βαθύ μασάζ ιστού, στον πιό βασικό, είναι μια τεχνική μασάζ που εστιάζει στα βαθύτερα στρώματα του ιστού μυών. Περιλαμβάνει διάφορες αργές μετακινήσεις, αλλά γενικά η πίεση είναι εντονότερη δεδομένου ότι στοχεύει να απελευθερώσει τα χρόνια σχέδια της έντασης στο σώμα. Ο πιό κοινός στόχος αυτών των μετακινήσεων και η βαθιά πίεση δάχτυλων είναι οι περιοχές, είτε που είτε που πηγαίνουν στους μυς της ίνας, της λωρίδας και των τενόντων. Συνήθως, σε αυτό το είδος μασάζ, οι θεράποντες χρησιμοποιούν τον αντίχειρα, τα δάχτυλα και ακόμη και τους αγκώνες τους για να εφαρμόσουν την αναγκαία πίεση.

Αρχαίου Ελληνικού μασάζ

Το Αρχαίο Ελληνικό μασάζ είναι μια μοναδική πατενταρισμένη ολιστική θεραπεία που ακολουθεί στενά τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί ο διάσημος Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής.Είναι μια ισχυρή αλλά όχι οδυνηρή θεραπεία, μια πρωτοφανής θεραπεία, ένα ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν της Αρχαίας Ελλάδας (Ελλάδα).Αρχικά εφαρμόζεται στεγνό μασάζ και μυϊκή διέγερση.

Μια τεχνική γνωστή μόνο στους θεραπευτές των μυστικιστικών ναών των Ασκληπίων. Στη συνέχεια εφαρμόζεται βούρτσα και σκόνη, μία από τις αρχαίες τεχνικές των λεγόμενων ''Ιατρολειπτών'' (Ιατρών) χρησιμοποιήθηκαν για να κρατήσουν τους μύες των αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρούς, κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης! Οι τεχνικές ενεργοποίησης του εντέρου, και η θεραπεία των πονεμένων ποδιών, που περιλαμβάνονται στη συνεδρία της θεραπείας, είναι μόνο μερικές από τις συνταγές του Ιπποκράτη για μακροζωία, ψυχική και ψυχολογική ισορροπία.

Η Στλεγγίδα είναι το μοναδικό αρχαίο εργαλείο που σώζεται από τα αρχαία χρόνια και το μόνο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία παγκοσμίως. Είναι πολύ αποτελεσματικό στον καθαρισμό από τις τοξίνες και στην ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος. Τελευταίο κ σημαντικό η ''τρίψη της θλίψης'' η μυστική μέθοδος του Ιπποκράτη που διώχνει μακρυά την θλίψη κ τις αρνητικές σκέψεις.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το